Månadens tema - September - om vägen tillbaka - om utmattning och om att läka

01.09.2023

Det har hunnit bli september och vi har kommit fram till månadens tema. "Om vägen tillbaka
~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut." September månads tema kommer handla om utmattning och stress. Efter flera år inom specialistvård och många år inom kommun med både samtalsbehandling och som chef vet jag att stress, oro och ångest är vanligt hos många av oss. Det kan ske av olika anledningar och när livet drabbar oss på olika sätt. 

Idag är utmattningssyndrom och utmattningsdepression den vanligaste diagnosen för sjukskrivning i Sverige. Jag träffar många i mitt arbete som är stressade, trötta, utmattade, som saknar motivation och glädje och ofta också sömnproblem.

Jag får också ofta frågor som:
❥ "Går det att ta sig ur en utmattning"
❥ "Hur ska jag göra för att komma tillbaka igen?"
❥ "Är det vanligt att fungera så här?"
❥ "Hur fungerar min kropp vid utmattning?"
❥ "Hur vet jag när jag kan börja arbeta igen?"
❥ "Vad är lagom belastning?"

Jag kanske inte kommer kunna svara på alla frågor i mina instagraminlägg och på min hemsida, men flera av dem kommer att besvara flera av frågorna. Utmattning är ett stort område som är svårt att täcka under en månad. Jag vill genom min temamånad, både förebygga, belysa, sprida kunskap och förmedla hopp om stress och utmattning. För dig som lever med utmattning eller upplever stress, eller som känner oro för någon som står dig nära. Att leva nära någon som har utmattning kan också vara svårt. Att vara partner, vän eller kanske barn som vill ha kunskap för att kunna förstå och stötta.

Stress går att förebygga genom att vara uppmärksam på stressignaler, det vill säga vad som utlöser stress. Att växla ner och att bromsa i tid. Ju tidigare du uppmärksammar stressrelaterade besvär desto bättre. Ju snabbare du har möjlighet att göra förändringar desto tidigare har du möjlighet att bromsa stressen i ditt liv. Stress som inte behöver leda till utmattning. Det handlar om att ge dig själv nycklar som fungerar i DIN vardag. Att hitta nycklar som gör att DU mår bra. Jag som terapeut arbetar med både samtalsterapi, guidad meditation (KBT, CFT och ACT) och Yoga Nidra som exempel på avslappning och något som har god effekt vid utmattning. Välkommen att kika in under fliken "samtals och kurser"  för att läsa mer eller boka in ett kostnadsfritt första samtal. Jag finns i Trollhättan eller online.

Följ med i september månads tema om vägen tillbaka, om utmattning, stress och att läka. 
Varm kram Maria
 ❥

Vad är utmattningssyndrom?

September månads tema.  Om vägen tillbaka ~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut.

❥ Utmattningssyndrom kallades tidigare utbrändhet och innebär att din hjärna blir överbelastad och stressen blir ohälsosam.
❥ Utmattningssyndrom innebär att du har haft det för mycket runt dig och utsatts för hög stress eller andra svåra påfrestningar under för lång tid.
❥ Utmattningssyndrom kan beskrivas i 3 faser. Den första fasen kan ge fysiska och psykiska belastningssymptom, där du ofta fungerar i din vardag men märker av stress påtagligt. Tidiga symtom kan vara att du känner av olika besvär, följt av en period av hög stress och brist på återhämtning, till exempel huvudvärk, spänningar, oro eller sömnproblem (1).
❥ Om man inte bromsar riskerar du att gå in i den akuta fasen. Det sker ofta snabbt och plötsligt, därav uttrycket "gå in i väggen". I denna fas är det många som insjuknar plötsligt. Exempelvis, du kan inte hitta bilen på parkeringen eller får en kraftig panikattack. Andra personer insjuknar gradvis. Det kan vara svårt att förstå vad symtomen beror på och det kan ta tid att förstå att tillståndet hänger ihop med långvarig stress. Det kan också ta tid att acceptera att du behöver ta sina symtom på allvar (2).
❥ Den sista fasen är återhämtningsfasen eller rehabiliteringsfasen. När de akuta symtomen har blivit bättre befinner du dig i den så kallade återhämtningsfasen. Många upplever att symtomen kommer och går. I denna fas ger du dig tid och utrymme att läka och rehabilitera sig. I denna fas är kunskap och återhämtning A och O. (3).

➜ Missa inte programmet PAUSA. Om stresshantering och återhämtningsterapi. Ett program specifikt inriktat för dig med utmattning och stressrelaterad problematik.
Programmet innehåller samtal, meditationer, kunskap om stress, andningsövningar, skrivövningar, Yoga Nidra.

Ta hand om dig, varma hälsningar Maria


Vanliga tankar vid stress...

Det är vanligt med oroliga tankar när man har stress. Det är också vanligt att inte ta signaler på allvar. Många hittar även förklaringsmodeller till sitt beteende så som;

"Det lugnar snart ner sig…."

"Jag har det inte stressigare än någon annan…?"

"Det är snart helg…då ska jag få ta igen mig och vila…"


❥ Har du det mycket runt omkring dig?

❥ Ta din känsla på allvar. 

❥ Bromsa i tid och lyssna på din kropp. 


Ta hand om dig, varma hälsningar Maria 

5 myter kring utmattningssyndrom

1️⃣ Utmattning drabbar bara känsliga personer. - 

Vem som helst kan drabbas. Inte sällan är det ambitiösa personer med stort driv och engagemang som drabbas.

2️⃣ Efter sammanhängande vila kan du snabbt återgå i arbete. - 

Nej det räcker inte med vila för att återhämta dig och läka vid en utmattning.

3️⃣ Stress är farligt och leder till utmattning. - 

Nej all stress är inte farligt. Stress är en överlevnadsmekanism. Osund stress är farlig, likaså stress under lång tid och utan möjlighet till återhämtning.

4️⃣ Förändringarna i hjärnan är bestående vid en utmattning. - 

Stressystemet kan ofta läka med rätt behandling. Men hjärnan måste få vara i fred och vila. Med rätt behandling ger du dig själv utrymme att läka.

5️⃣ Om du drabbats av utmattningssyndrom kommer du aldrig bli helt frisk igen. - 

Det går absolut att komma tillbaka och förhindra att bli sjuk igen. Det handlar om att lära sig att ha ett nytt förhållningssätt till livet. Det kan ta tid. Det är också bra att det tar tid.


Detta är frågor jag ofta får av mina klienter som går hos mig i samtal för stress eller utmattningssyndrom. Jag hoppas det var hjälpsamt för dig. 🤍


Med värme, Maria

Symtom på utmattningssyndrom

Månadens tema. 👉🏼 Om vägen tillbaka
~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut. 🧡


Om din stressbelastning blir alltför långvarig är risken stor att du tappar energi. Du kan känna dig uppvarvad och har svårt för att koppla av och det blir svårare att ha fokus, tänka klart och strukturerat. Sömnen påverkas ofta och minnet sviker dig.
Utmattning. ❤️‍🩹
Ofta har du haft en rad symtom på stress under en tid. Kanske har det varit svårt att koppla det till stress? Kanske har du kopplat det till stress men inte vetat hur du ska vända det?
Exempel på psykiska och fysiska symtom:
❥ Är nedstämd, lättirriterad och orolig.
❥ Har svårt att koncentrera dig.
❥ Glömmer saker.
❥ Upplever en trötthet som inte försvinner när du vilar eller sover.
❥ Har problem med att somna på kvällen och vaknar ofta flera gånger under natten.
❥ Har svårt att planera och fullfölja uppgifter.
❥ Känner dig orkeslös.
❥ Är ljud- och ljuskänslig.
❥ Har yrsel och- eller hjärtklappning.
❥ Upplever värk i din kropp.
❥ Upplever bekymmer med din mage.
Dessa beskrivningar kommer från berättelse från de klienter jag möter i mitt arbete med utmattningsproblematik.
Utmattningsdyndrom sker ofta långsamt och utvecklas gradvis och uppstå med tiden. Men ibland kan symptomen på utmattningssyndrom komma mycket snabbt.


➜ Missa inte Samtalsrummets unika program PAUSA. PAUSA är ett program om stresshantering och återhämtningsterapi med evidensbaserade metoder och praktiska övningar som du kan göra hemma. Ett program specifikt inriktat för dig med utmattning och stressrelaterad problematik.


Ta hand om dig,
Varm kram Maria 🫶🏼

Utmattningssyndromets 3 faser

September månads tema. 💗 Om vägen tillbaka ~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut. 💗
I mina samtal är psykoedukation en central del i behandlingen. Med psykoedukation menas kortfattat att ju mer du lär dig om stress & utmattning, desto lättare kan du förstå vad som händer i din kropp & vad du kan göra för att må bättre.

Därför kommer jag i detta inlägg dela med mig av kunskap kring detta utmattningens olika faser:

1. Förstadiet ~
I denna fas börjar din kropp signalera på olika sätt att stressnivåerna är för höga och att din kropp inte mår bra och att den börjar ta skada. Genom att göra förändringar som minskar din stress och ger dig mer tid för återhämtning och vila, kan du förhindra att du blir sämre.


2. Den akuta fasen ~
I denna fas har bägaren runnit över. De höga stressnivåerna och bristen på återhämtning har gjort att du upplever ofta upplever både psykiska och fysiska besvär. I detta stadie är det ofta nödvändigt med en sjukskrivning under en kortare eller längre period. I denna fas är det klokt att ta stöd från någon professionell du har förtroende för. Det är också vanligt att du behöver hjälp och avlastning från omgivningen. Hur länge den här fasen pågår varierar.


3. Återhämtningsfasen ~
I denna fas handlar det om vägen tillbaka till en fungerande vardag genom rehabilitering och återhämtning. Här är det viktigt att etablera nya mer hållbara vanor och göra viktiga justeringar för att minimera risken att falla in i gamla mönster. Det är svårt och ofta behövs professionell hjälp. Hur lång tid det tar att bli frisk igen efter en utmattning varierar och är individuellt.

Ta hand om dig,
Varm kram Maria 🫶🏼

En lugnande andningsövning

September månads tema. 🧡 Om vägen tillbaka ~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut. 🧡

1.Andas in & räkna till 4.
2.Kort paus.
3.Andas ut & räkna till 6 (längre andetag ut).
4. Kort paus.
Upprepa.

❥ Denna lugnande andningsövning är välgörande för både din psykiska och fysiska hälsa.
❥ Andningsövningen aktiverar det parasympatiska nervsystemet (lugn- och rosystemet) och dämpar bla stress, ångest och oro.
❥ Försök att skapa dig själv lugna stunder i din vardag med denna sköna och avstressande andningsövning. Du kommer märka STOR skillnad. Det kommer ta LITE tid men kommer göra STOR skillnad för din hälsa och ditt mående.
❥ Önskar du mer andningsövningar och guidning hur du kan ta hand om dig själv under och efter en utmattning eller vid stress? Tveka inte att höra av dig. Jag arbetar med kroppsbaserade övningar kombinerade med samtal. 

Varm kram Maria

PAUSA 

 
September månads tema. Om vägen tillbaka ~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut.

❥ Likt ett batteri behöver vi ladda ibland för att pausa och för att ladda om. Det hjälper också ditt nervsystem att vara i balans. Pauser tillför syre till både dina muskler och din hjärna, men de behöver inte alltid vara långa eller innehålla mycket aktivitet. En mikropaus räcker långt. 🔋
❥ Vad är en mikropaus? En mikropaus är en paus på cirka 2-3 minuter som du gör några gånger per dag. Den hjälper dig att gå från trött och med låg på energi till att bli vaken och fokuserad.
❥ Hur får du till mikropauserna i vardagen? Skapa rutiner och ett beteende förknippat till dina pauser. På så sätt kommer det att bli något du kommer få rutin på. Till exempel att pausa en extra stund varje gång du hämtar kaffe, när du sätter på din dator på morgonen, när du går på lunch, när du kommer hem från jobbet, osv. Sträck ut kroppen, rör på dig och ta några djupa andetag, se tidigare inlägg.
❥ Observera att pausen inte innehåller någon prestation, utan hjälper dig att varva ner, hitta lugnet i andetaget och stressa ner.
❥ Önskar du guidning hur du kan ta hand om dig själv under och efter en utmattning eller vid stress? 

Tveka inte att höra av dig. Jag arbetar med kroppsbaserade övningar kombinerade med samtal. samtalsrummetivast@outlook.com🌻
Varm kram Maria

Utmattningssyndrom och att hämta åter

September månads tema. Om vägen tillbaka ~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut. 

❥ Bristen på återhämtning är en lika stor anledning till att du insjuknar i utmattningssyndrom som själva stressbelastningen.
❥ Överallt skrivs det om vikten av återhämtning. Vad innebär då "återhämtning"? Det finns ingen tydlig definition vad återhämtning är, men man kan enkelt förklara att du får återhämtning av saker som är kravlösa, som ger dig energi och glädje. En "aktivitet" som får dig att må bra helt enkelt. Inte sällan är det en kreativ aktivitet, som att skriva, måla, sjunga, spela instrument, virka.
❥ Det är viktigt att sträva mot en bra balans mellan aktivitet och återhämtning. I början av en utmattning brukar det vara viktigt att prioritera sömn och rörelse. När man blivit lite starkare är det tid för att hitta andra aktiviteter att hämta kraft ur. Det kan vara allt från att läsa böcker, promenera, yoga, umgås med vänner eller baka. Kanske har du haft intressen förr som gett dig energi men tappat bort dem i det stressiga liv du levt? Här är det viktigt att hitta kraften att hitta tillbaka till dina guldkorn igen, när orken finns.

❥ Ta ett steg i taget.

❥ Ta hjälp om du behöver.

❥ Missa inte det individuella programmet PAUSA, stresshantering och återhämtningsterapi med både samtal och kroppsbaserade övningar. Begränsat antal platser. 1 oktober stänger anmälan. 

Varma hälsningar, Maria

Att inte känna igen sig själv

September månads tema. Om vägen tillbaka ~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut. Allt inte känna igen sig själv längre…när det inte är som förut fast man inget hellre vill att det ska vara det. När du ställer dig frågan....vem är jag....vad vill jag....vart är jag på väg? 

❥ Det är många som beskriver just detta i mitt samtalsrum. Att inte känna igen sig själva. Att inte veta i vilken riktning man är på väg. Att inte veta hur man ska vända. 

❥ Att inte ha kvar ork och energi. Att inte vet var gränserna går längre. Att säga ja fast hela kroppen säger nej. Att säga jag vet inte för beslut är något som är svårt att fatta fast det inte var det förr.....

❥ Att ha svårt att känna glädje och lust. Att sakna energi. Att sakna kraft. Att sakna personen du var innan...

Men vet du va? Det behöver inte vara så här. Jag har mött många som befunnit sig i stress och med utmattning som hittar vägen ut. 

Det kn ta olika lång tid. Och vägen dit kan se olika ut. Men hjälp och stöd finns att få. Du är inte ensam.❥

Med detta vill jag till dig som kämpar för medla hopp. 

Hopp om förändring. 

Det kommer att bli bra.

Välkommen att skicka ett mail så berättar jag mer om vad samtal kan innebära. Är du intresserad av ett kostnadsfritt samtal så är du välkommen att göra det.

Varm kram Maria 

Boka ett kostnadsfritt samtal

September månads tema. 💗 Om vägen tillbaka ~ om utmattning och om att läka. Inifrån och ut. 💗

❥ Mitt arbete som beteendevetare, terapeut och stresscoach är att hjälpa och stötta dig att förändra och utvecklas, att röra dig framåt och nå dina mål, på ett hållbart sätt.

❥ Jag arbetar med evidensbaserade metoder så som bla KBT, ACT, MBT, CFT, MI och mindfulness/medveten närvaro.  

❥ Jag vill med hjälp av samtal erbjuda dig verktyg, så att du du kan få syn på tankar som stjälper, så att du kan ändra dem till tänkesätt som kan hjälpa dig leva och skapa det liv du drömmer om.

❥ Stresshantering och återhämtningsterapi innebär samtal om stress och att hämta åter. Det omfattar att kropp, sinne och själ behöver komma i balans för att kunna läka och återhämta sig.

❥ Individuella samtal i Trollhättan och online bokas via min hemsida. 

Så ladda kaffekoppen så är du varmt välkommen på ett kostnadsfritt samtal hos mig så pratar vi mer om hur ett samtal kan kan läggas upp och hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt.

Varma hälsningar, Maria

Övertänker du allt i livet?

Dina tankar är fantastiska. Men det är lätt att hamna i övertänkande och man kan lätt tappa bort sig själv. Om du identifierar dig med dina tankar är det otroligt lätt att du tappar bort dig själv och vem du är. 💭💭 Dessa tankar är automatiska och får oss ofta att agera och tänka på ett sätt vi inte vill. Det sker ofta snabbt och automatiskt.

❥ Du är inte dina tankar.
❥ Du växer som människa och utvecklas utifrån dina egna tankemönster. Det betyder också att du kan använda samma tankekraft att förändra ditt liv. ✨
❥ Det handlar om att bli medveten om dina tankar. Det vill säga att se tankarna och ditt övertänkande hur det ser ut. Genom att rikta din uppmärksamhet mot ditt inte och inte undvika eller fly de jobbiga tankarna kan du alltså välja vilka av tankarna du vill lyssna på och inte.

ÖVNING 1. Bli medveten 

Du är inte dina tankar. Sitt eller ligg bekvämt. Ha fokus på ditt andetag. In och ut. Ha gärna ett längre andetag ut än vad du har in (räkna till 4 in och ut på 5, håll på toppen). Säkert kommer tankarna komma, det är helt okej, oavsett vilken tanke som kommer, ha fokus på ditt andetag. In och ut. Låt tankarna komma och gå. Likt en våg på havet.

ÖVNING 2. Skifta negativa tankemönster/bryt tankespiralen

Genom att bli medveten om dina tankar genom att bli medveten om dem kan du lättare välja vilka tankar du ska lyssna på och inte. 

Jag tar ett exempel för att det ska bli tydligt hur du kan tänka. 

Situation:  Jämförelsesituation med kompis på jobbet. Du jämför dig med personer på din arbetsplats men vill ej.

1. Trigger. Kompis är kompetent och lyckas med projekt, trevlig och verkar inte bli trött och sällan lika stressad som du. Ni har liknande uppdrag men hanterar det inte på samma sätt. 

2. Tanke. Hon är glad, nöjd, framgångsrik, stressar inte och verkar inte trött som du....varför funkar det inte likadant för dig? 

3. Känsla. Du känner frustration och lite irritation över att det är så olika er emellan. Du känner också lite skam över att du känner som du gör. Du tycker om din kollega och uppskattar henne. 

4. Görande/beteendeförändring. Du blir ännu tröttare över att se att det är så här. Det ger dig inte energi alls. Du märker själv att du jämför dig med min kollega och du tycker inte alls om det. 

Skifta fokus. Kan du välja att se situationen på ett annat sätt, "en alternativ tanke"? Detta kräver övning och övning igen. Går det att med nyfikenhet se på kollegan och undra vad hon gör för att hantera sin dag som hon gör? Du uppskattar ju faktiskt min kollega väldigt mycket på alla plan. Kanske ska du prata med henne i lugn och ro och ställa de där frågorna? 

Att med nyfikenhet istället för frustration och irritation hantera situationen? Fråga kollegan hur hon planerar sina dagar? Vad hon uppskattar med sitt arbete?  Och absolut säga att du tycker om henne som kollega. Den alternativa tanken kommer kunna ge dig både nyfikenhet och glädje. 


Hoppas du uppskattade inlägget om tankar!

Ta hand om dig,
Varm kram, Maria ✿